Kjøkkenhåndkle og grytekluter


Å kalle dette for en egen oppskrift er ikke riktig. Dette er grunnleggende mønstre som strikkeglade mennesker har brukt i forskjellige varianter i mange mange år. Det dette blir er bare et forslag til en måte å gjøre det på.


Forkortelser

r: rettmaske

vr: vrangmaske

m: maske

dbm: dobbelmaske i en maske

omg; omgang, en runde i arbeidet.

sm: sammen, strikk 2 masker sammen.

kjm: kjedemaske

lm: luftmaske

fm: fastmaske

st: stav

dblst: dobbelstav


Garn

Jeg har brukt "Gjestal Bomull Sport", kjøpt på Sparkjøp. Garnforbruk til et sett er ca 3 nøster, men hvis du ønsker å strikke med 2 farger slik jeg har gjort med en tredje farge på kanten, trenger du fem nøster (2 av hver hovedfarge, 1 av kantfargen).

Grønn nr. 317. Brun nr 354. Beige nr 367.

Arbeidet strikkes frem og tilbake med dobbeltråd, mens heklekanten er laget med enkel tråd.

Pinner

Langpinner nr 5 og heklenål nr 4 ½.


Rutemønster

Dette mønstret lages ved å strikke 3 r 3 vr i 3 omg, deretter r over vr og vr over r i 3 omg. Gjenta disse 6 omg til ønsket lengde, men pass på å felle av på siste omg av mønstret (3. omg eller 6 omg. av mønstret) så du for hele ruter på slutten. På gryteklutene har jeg brukt 9x 12 ruter, og på kjøkkenhåndkle 17x31.


Dobbelperlestrikk

Dette mønstret lages ved å strikke 1 r 1 vr i 2 omg, deretter r over vr og vr over r i 2 omg. Gjenta disse 4 omg til ønsket lengde. Pass på avlutte med å felle av enten på omg 2 eller 4 i mønstret.


Grytekluter

  

Legg opp 27 m med dobbeltråd, og begynn med å strikke mønstret fra første pinne. Når du feller av så fell av med vrangmasker og rettmasker etter mønstret, da blir sluttkanten penest.

De måler ca 15x15 cm uten heklekanten, men kan lett lages større hvis ønskelig. På rutemønstret pass på å legge opp et ant m som er delelig med 3 så du for hele ruter.

 

Kjøkkenhåndkle

Legg opp 51 m med dobbeltråd, og begynn med å strikke mønstret fra første pinne.Når du feller av så fell av med vrangmasker og rettmasker etter mønstret, da blir sluttkanten penest.

Målet på denne er ca 28x38cm uten heklekanten.

 


 

Heklekant

 

Begynn i det hjørne du vil ha hempen til oppheng i med en kjm. Lag deretter 15 lm til hempe på grytekluten, 20 lm på kjøkkenhåndkle. Fest hempen med en kjm på samme sted som du started slik at du for en løkke.

Nå skal selve kanten rundt arbeidet lages. Måten jeg har gjordt dette på er ved å hekle først 1 fm, deretter 1fm 1st 1 dblst 1st 1fm på samme sted. Dette gjentas hele veien rundt. Prøv å få kanten så jevn som mulig så den ikke blir buklete. Avslutt med en kjm på samme sted som du startet på hempen når du er kommet helt rundt.

 

Alternativ: settet i rutemønstret laget med grønt og beige.

 

Tilbake til forsiden